65 GÜNLÜK SİYAH ETLİK HİNDİ CİVCİVLERİ
- ANASAYFA
- HİZMETLER
Hindi
Hindi, tavuksular takımından olan sülüngiller familyasının alt familyasını oluşturur. Keşfi Amerika’ya ilk gelenler tarafından yapılmış, Avrupa’ya geçişi 17. yüzyılın başlarında olmuştur. Eti için yetiştirilen kümes hayvanı olarak bilinirler. Hindi genel olarak iki türdedir. Doğu ve Güney Amerika kökenli olan türleri 1 metreye kadar boylanır. Meksika kökenli olan türü ise, diğerinden belirgin oranda küçük olur. Eski ve yeni dünya kıtalarında yabani ve evcil türleri yaşamaktadır. Genel olarak hindi özellikle baş ve boyun bölgesi çıplak, tüyleri koyu kahve ve parıltılıdır. Erkek hindi tavus kuşu gibi kabarır. Evcil olan türlerinin anavatanı Meksika’dır.
Tüm evcil hindilerin atası olan Kuzey Amerika hindisi ormanlarda yaşam sürer. Ehlileştirilmeleri Amerika’nın keşfinden önce Meksika’da yaşayan Aztekler tarafından yapılmıştır. İspanyollar 16. yüzyılda Amerika’dan Osmanlı hakimiyetindeki yerlere getirilmiş ve Avrupa’ya buralardan yayılmıştır. Yüksek dalları olan ağaçlara tünerler. Dişiler yumurtalarını ayaklarıyla eşeledikleri çukurların içine yapar. Beslenmelerinde meyve, böcek, tane, kök, kurbağa gibi yiyecekleri tercih ederler. Eğer herhangi bir şekilde ürkerlerse, hızları saatte 90 km hıza ulaşabilir, 1,5 km kadar uçabilirler.
Diğer tür olan hindiler sadece Meksika’da, Honduras, Yukatan, Guatemala’da bulunan ormanlarda yabani yaşam sürer. Bu tür hindilerin büyüklüğü en fazla 9 kg kadar olur. Baş ve boyun kısımları gök mavi renginde, tüyleri de yeşilimsi gri renkte olur. Kuyruklarındaki tüyler beyaz renkte, üzeri madeni parıltılı olarak kırmızı, siyah, yeşil benekli desende olur.
Hindi
Alın kısmı etli ibikli olan yeri kanla dolup kabarır. Erkek hindilerde bu özellik daha belirgin şekildedir. Vücudundaki tüyle kahverengi olup, yeşilimsi, bronz renkte parıldar. Kuyruklarında 18 telek bulunur. Erkek hindi kızdığı zaman ya da dişiye kur yapacağı zaman aynı tavus kuşunun yaptığı gibi kabarır. Kuyruklarını yelpaze gibi açarak, kanat uçlarıyla yerlere kadar değer.
Hindi kurulan çiftliklerde beslenir. Damızlık olan hindi sürüleri içinde bir erkek hindiye 15-18 adet dişi hindi düşer. Dişi hindiler daha ılımlı olmasına rağmen, erkek hindiler daha kavgacı olur. Hindi eti oldukça lezzetli ve tercih edilen ettir. Yetişmiş bir hindi yaklaşık 25 kg kadar olur. Evcilleşen hindiler beyaz, siyah, tunç, sarı gibi renklerine göre ayrılır.
Hindiler Şubat ayı geldiğinde yumurtlamaya başlar. Sağlıklı bir dişi hindi yılda 30-50 arasında yumurta yapar. Yumurtalar kirli beyaz renkte olup, üzerlerinde kahverengi benekler olur. Ağırlıkları 70-80 gramdır. Kuluçka süresi 28 gün olup, her hindi 15-20 yumurta ile kuluçkaya yatabilir. Hindi yavruları çıktığında, bakımları biraz özen ister. Eğer yemlerine dikkat edilmez ise çoğu telef olabilir. Ayrıca soğuklara karşı da hassas yapıdadırlar. Yağmur altında kalırlarsa yaşayamazlar. Sakal ve ibikleri 3 ayda çıkar ve bu süreçten sonra dirençleri artar. Satışa sunulmaları 26 haftayı bulur. Yumurtlamaları ise, 8-9 aylıkken gerçekleşir. Hindi oldukça ses çıkaran, kavgacı bir canlıdır. Ancak eti oldukça değerlidir.